2011. március 26., szombat

Győrújbarát, én így szeretlek !

A következő bejegyzést választások előtt írta egy baráti POLGÁR. Akkor, a Bálló ügy miatt , nem láttuk értelmét megjelentetni, mert  az írásban felvetett ötletek megvalósulásához nem fűztünk sok reményt.
Most , hogy a Polgármester Asszony teflon kiskosztümjéről ismét lecsúszik minden szar ami felfröccsent ahéten, így probáljuk érzékeltetni hogy mi is a bajunk a 2008 előtti időkkel, és mit várnánk el 21.századi európai falu vezetésétől.





Mottó: Polgármester a titkárnőjének: „Irénke, nyomtassa ki nekem az Internetet , mert végre el szeretném olvasni!”

Ezt senki sem szereti. Sok idő sok vesződség, munkahelyről lógni,hogy az otthoni ügyeket intézzem. Azt azért mégsem hagyhatom ,hogy valaki megsérüljön azért mert a hegyi kapaszkodón egy helyen kikopott a csúszásmentes borítás és elázhat az elektromos jégmentesítő berendezés. Persze „régen” azért sem szóltunk ha az asszony eltűnt egy kátyúban az X5-tel.

Bemegyek a hivatalba !

Egy kicsit megijesztett az automatikus ajtó , de legalább a lépcsővel nem kellett vesződnöm, egy nyugdíjas bácsi a járókeretével is kényelmesen be tudott jönni az európai lejtésű rámpán.

NEM ÚGY VAN , MINT RÉGEN, hogy a Dániából 1400 kilométert vezető kerekes kocsis EU polgárt a jegyző (Kisbíró János) markos baráti kezek segítségével akarta feljuttatni a vadonatúj faluház emeletére , amire enyhe akcentussal egy „kurva balkáni anyátok” mondat hagyta el a kulturált országhoz és speciális lifthez szokott megfáradt utazó száját.

Egy feltűnően jól öltözött fiatal hölgy jön elém . Mondom ki vagyok . „ Á, a Gyurgyalag emelkedő ! Már a hőkamerák is jelezték ! „ és a zsebembe dug egy húszezres bankjegyet. Miután aláírom a majdnem baleseti jelentésért járó állampolgári jutalom átvételi elismervényét ,azon gondolkodom, hogy azt a mozdulatot láttam már valahol.

NEM ÚGY VAN MÁR, MINT VOLT RÉGEN amikor a kezek és a zsebek ellenkező irányban működve segítették egy építési terv gyorsított elfogadását, egy telek átminősítését, vagy egy szerződés elnyerését.

Kezében valami laptop félén matat majd elmosolyodik: „Rendben , már mennek is. A testület biztosított az ilyen esetekre keretet, nekem csak a legjobb-legolcsóbb-leggyorsabb kivitelezőt kellett online közbeszerzés aukción kiválasztanom. Amióta rendben van a költségvetésünk tolonganak a kivetőtelezők, mert tudják hogy itt mindig megkapják a pénzüket , és

NEM ÚGY VAN MINT RÉGEN AMIKOR zárt ajtók mögött zsebre versenyeztek. A költségvetésről meg Kisbíró úgy gondolta, hogy az egy vicc, amit más-más környezetben más-más poénnal mond el.

„Különben a Honlapunkon követheti forintról forintra a Hivatal működését, használja nyugodtan az ingyenes WIFI hálózatot, bár Mari néni a Mélykút utcából jelezte, hogy a WPA2 titkosítást már ő is 10 perc alatt megtöri így javaslom használja a falutól kapott digitális titkosítóját és az ingyenes VPN-t. Különben be sem kellett volna fáradnia a többség már szkájpon keresztül intézi az ügyeit, mivel a többség Győrben dolgozik, ez a legjobb megoldás a Hivatali idő átszervezésén kívül.”
Kissé félreértelmezve barlanglakó arckifejezésemet szabadkozva folytatta: „Gondolom most az üveggerinc projekt csúszására céloz. Akkora volt az érdeklődés az EU mintaprojekt iránt (a UPC, T-System és az AT&T képviselő itt licitáltak az előtérben, 6000 fizetőképes vevő nekik is üzlet ), hogy ez az 1 hét késlekedés megérte. Gondolja el itt a totális digitális demokrácia !. Ezen a modern hálózaton ki tudjuk szolgálni az egész falut. TV és internet szolgáltatok bérelhetik a sávszélességet, nincs többé szellemkép és adásszünet a BL döntő közepén. Biztonsági cégek nyújthatnak megfigyelőszolgálatot, akár nagy fel- bontású kamerákkal is. A házi ápolási szolgálat az idős és beteg emberek kéréseit fogadhatja , a Civilek a Nagymamákéért és Nagypapákért az ételrendeléseit is ezen keresztül intézi.
Az ebédhordásban az iskola nagyobb gyerekei is részt vesznek, mióta a közösségi szellemre nevelés beépült a pedagógia programban jó pont ez a felvételiknél is, de amúgy is szeretik csinálni. A rendelet szerint minden bizottsági és testületi ülés letölthető vagy hagyományos TV készüléken megtekinthető. Az idősebbek a Hírmondóban olvashatnak a döntésre váró ügyekről.
Saját Média stúdiónkban vitaműsorok vannak ahol, a Civil Egyesületek képviselői élőben faggatják a képviselőket és polgármestert, akik mindent elkövetnek , hogy az Interneten kívül, így is eljuttassák a szükséges információkat a népszavazások előtt. Mert ugye tudja, hogy a legfontosabb kérdésekben nem döntünk az itt lakók megkérdezése nélkül. A Polgármester a Civilek a Nyilvánosságért egyesület ajánlásai alapján készítette elő a döntést , a prezentációt a testület tagjai otthonról megtekinthették, véleményezhették, majd a döntés után, folyamatosan követhetik a végrehajtást is , forintról-forintra.

NEM ÚGY VAN MÁR, MINT RÉGEN, amikor lakóparkokat lehetett engedélyezni  a törvények betartása nélkül fittyet hányva a Közigazgatási Hivatal Törvényességi kifogásaira, milliárdos haszonhoz juttatva magánszemélyeket anélkül , hogy a falunak bármi haszna lett volna belőle. Beadványok kérvények tűntek el, és írásban csak perrel való fenyegetés után lehetett semmitmondó írásos választ kicsikarni. A Polgármester ha úgy gondolta , nem hajtotta és hajtatta végre a Testület döntéseit , és ha ezt írásban szóvá tették , azt személyes megtámadtatásnak vette.”

Már zúg a fejem , nem éreztem magam így amióta a Zöld párti kormány orvosi célokra legalizálta a marihuánát, vagy amikor megkaptam az EU szabvány szerinti BIOmassza készítő automatikus házi komposztáló berendezést.

NEM ÚGY VAN MÁR , MINT RÉGEN , hogy silány minőségű ketrecek címén milliókat lehetett zsebre tenni, majd képen röhögni a csodálkozó állampolgárt. 

Láttam a csillogó szemén a fiatalos lelkesedést , és meg is dicsértem, hogy milyen szép hivatalban dolgozik mire csodálkozva válaszolt: „ Pedig éppen költözünk. Civil Építész Egyesület tervezett egy kisebb passzív házat ,ahol a hivatal dolgozói kényelmesen dolgozhatnak, mind a hatan. A Polgármester nem kért külön irodát , úgyis mindig a falut járja. Jelenleg a hegyi rendelőnél segít csempézni és ellenőrzi, hogy minden rendben zajlik-e mert holnap az átadáson nem akar ott lenni, mert a közös munka gyümölcsét nem akarja egyedül learatni.

NEM ÚGY VAN, MINT RÉGEN, hogy minden kifényezett téglához járt egy kosztümös fénykép, amit bértollnokok kampánycikkei kíséretében lehetett megtekinteni a Család Napilapjának oldalain elfelejtve azt sok embert aki fizette , szervezte végrehajtotta a beruházásokat. 

„A faluház így felszabadult helyiségeiben gyerekeknek és fiataloknak szóló rendezvényeket és délutáni foglalkozásokat tartunk. A Civil Művészek Egyesülete ajánlásai alapján művészeti projektekre pályáztunk, ebből rendezünk be zenei stúdiót, képzőművész stúdiót , profi szintű berendezésekkel. Az a célunk, hogy mind a helyi iskolából mind a győri iskolákból hazajövő gyerekek itt találjanak színvonalas délutáni elfoglaltságot.
A gyerekek biztonságos utazását már régóta biztosítják az iskolabusz körjáratok amelyek megállnak a helyi piacnál , iskolánál, a gyermekek által nagyon kedvelt Agármányok Kalandparknál és az Európa legszebb fekvésű tömegsport centrumánál a Szallonadombi Uszoda És Családi Sportcentrumnál. Itt rendezzük a kormány által is támogatott szombatonkénti sport és egészség napot, ahol az idősebbek orvosi felügyelet mellett mozoghatnak, a gyerekek pedig , az új iskolai tanrendbe is beillesztett sportok közül választhatnak.
Az utolsó kettő projektbe beszálltak a környező falvak önkormányzatai is Győr Liberális Vezetése is, bár Ők ragaszkodtak egy közös üzemeltetésű Konferencia Központhoz is, ahol jelenleg egy építész konferencia zajlik , melynek gazdája a Civil Tájházbarátok Egyesülete.”

Itt már biztos voltam , hogy az ingyen kávémba valami szintetikus tudatmódosító szert kevertek, és feltettem utolsó kérdésemet: „ Ki vagy Te gyönyörű tünemény ?” Tisztán láttam a glóriát szőke haja körül , amikor válaszolt: „Egy álom !” !

Basszus, egy kátyú ! Még idejében felébredtem, hogy elkerüljem a szelektív hulladékgyűjtő elé kiszórt szemetes zsákokban turkáló kóbor kutyát, amely szájában egy pelenkával befutott a méteres parlagfűbe.

A fenti írásban szereplő álomszerű ötletek nem a fantáziánk szüleményei , ha figyelmesen böngészik a Netet rengeteg hasonló ötletet találhatnak , amelyet az elmúlt 8 évben MÁS , Győrújbarátnál sokkal rosszabb helyzetben lévő, falvak és városok megvalósítottak. Természetesen olyan polgármester és csapata kellett hozzá, aki szóba állt a civilekkel, nem tartotta ellenségnek a Testületet, hanem folyamatosan vitte eléjük az ötleteit, és nem hitte, hogy az Internet egy fekete doboz a nagybaráti templom tornyában. 

A gyengébbek kedvéért a „NEM ÚGY VAN”-nal kezdető bekezdések a Juhászné-Komjáti páros nevével fémjelzett időszakra céloznak. 2006-ban megmozdult valami. A jegyző távozása után a falu vett egy éles fordulatot és elindult nyugat felé de október 3-án kell egyet lökni a hajón hogy 2014-ben azt mondhassuk, hogy „NEM ÚGY VAN MÁR....”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése